Intervju med Luba Stein Benenson om Emma Goldman

Från boken Anarchist Voices - An Oral History of Anarchism in America av Paul Avrich

Intervjun gjordes i New York City, den 4 December 1973 och den 22 Mars, 1990

Luba Benenson är dotter (och enda barnet) till Modest Aronstam (senare Stein), en välkänd amerikansk illustratör och "Fedja" i Alexander Berkmans "Prison Memoirs of An Anarchist" från fängelset och Emma Goldmans ”Living my life". År 1892 konspirerade Aronstam tillsammans med Berkman och Goldman för att mörda Henry Clay Frick under stålstrejken i Homestead nära Pittsburgh. Försöket misslyckades dock. Frick blev visserligen allvarligt skadad men återhämtade sig snabbt, medan Berkman, som begick dådet, tillbringade fjorton år i fängelse. Episoden återberättas i Berkmans och Goldmans memoarer, men de utelämnar all hänvisning till Aronstams roll. Han dog i New York 1958

Min far föddes Modest Aronstam i Konvo i Ryssland den 22 februari 1871. Han dog i New York vid 87 års ålder den 26 februari 1958. Han och Alexander Berkman var kusiner: Jag tror att Berkmans mor var min fars moster. Fars far, Lazar Aronstam, hade kommit till Kovno från Vilna. Han var apotekare till yrket och hade två söner och en dotter. Min far gick på gymnasiet tillsammans med Berkman. Liksom Berkman emigrerade han till Amerika, medan hans bror stannade kvar i Kovno (liksom hans syster) och tog över apoteket när farfar dog. Systern gifte sig och fick en son, Roma, som blev filmregissör. Jag träffade mina farföräldrar 1904, när jag var två år gammal och vi besökte dem i Ryssland. Det var på sommaren och vi åkte till stranden. Jag har inga personliga minnen av detta, men jag såg min mormor igen, i Bad Kissingen, 1913 när jag var elva år. Vid det laget var farfar död.

Far kom hit när han var sjutton år, 1888, och stötte på Berkman nästan så fort han kom hit. Berkman presenterade honom för Emma Goldman. Pappa sa att han, förutom min mor, aldrig hade träffat en mer attraktiv kvinna än Emma. Jag kände henne, och hon var ganska snygg, och Berkman var en underbar man. Visste du att efter Sashas misslyckade försök mot Frick åkte far till Pittsburgh för att avsluta jobbet? Fickorna i hans byxor var fyllda med dynamit. Han hade för avsikt att spränga Fricks hus i luften. När han steg av tåget passerade han en tidningsdisk och hans ögon föll på en rubrik: "AARON STAMM ÄR HÄR FÖR ATT DÖDA FRICK". Så han dumpade dynamiten i ett uthus och åkte med nästa tåg. Pappa berättade förresten att han var närvarande när Emma Goldman piskade Johann Most med hästpiskan, och han berättade om händelsen när Berkman blev arg på honom för att han slösade tjugofem cent på en måltid. Han berättade också för mig att Berkman, trots att han hade misslyckats med att döda Frick, dödade andra människor och kunde ha blivit avrättad, men kan inte komma ihåg detaljerna.

Under senare delen av 1890-talet, innan fotografiet började användas, arbetade pappa som tecknare med penna och tusch för New York World och The Sun. Därefter blev han populär som illustratör för tidskrifter och gjorde omslag för Love Story, Adventure, Argosy och andra ledande tidskrifter. Han gifte sig med min mor, Marcia Mishkin, den 18 juni 1899 och jag föddes den 10 september 1902. Mamma var en professionell fotograf, en syster till den välkände fotografen Herman Mishkin, som hade tillstånd att fotografera sångarna på Metropolitan Opera. I takt med att han blev alltmer framgångsrik avvek far från den anarkistiska rörelsen, även om han fortsatte att träffa Sasha, Emma och andra gamla kamrater och bidrog regelbundet med pengar. Han bytte namn till Stein någon gång efter att jag hade fötts. Sasha och Emma använde namnet "Fedja" för att skydda hans identitet. Jag var fyra år när Berkman släpptes från fängelset. Han kom ofta till vår lägenhet i New York, en söt och charmig man. Pappa förblev god vän med Sasha och Emma fram till deras deportation.

Hippolyte Havel kom också till vårt hus och Harry Kelly, men jag har bara vaga minnen av dem. Claus Timmermann stod också far nära. Han blev alkoholist. Han var min barnvakt. Han arbetade som diskare på min mans föräldrars pensionat i Ellenville, New York. Sedan blev han hantverkare på Camp Greylock runt 1940. En gång, när jag var sjutton eller arton år, kallades far till Bellevue eftersom Claus var där. Han hade druckit träsprit och de sa att han var döende. Men strax efter kallelsen kom Claus. Han hade återhämtat sig snabbt!

Trion Modest Stein, Emma Goldman och Alexander Berkman i St.Tropez, 1935.

Pappa sympatiserade starkt med bolsjevikrevolutionen och förblev pro-bolsjevikisk ända fram till trettiotalet. Han gjorde en resa till Ryssland 1931 och besökte sedan Emma och Sasha på Bon Esprit. Han berättade att Berkman hade cancer i prostatan när han sköt sig själv. Pappa gjorde reliefen av Emma Goldman på hennes gravsten, som är signerad av honom. Pappa gillade kvinnor och de gillade honom. Han sparade inte sin korrespondens, men jag har några bilder på honom och ett brev till honom från Emma.

Emma Goldmans grav med ett par rosor från mig på German Waldheim Cemetery, i Chicago. Hon vilar tillsammans med andra anarkister som Voltarinne D'Clayre och Haymarket martyrerna som var strax brevid henne. Foto privat från 2017.