Emma 

Goldman

Anarkism och andra essäerVem var Emma Goldman?

Emma Goldman var en anarkistiskt  agitator och feministisk aktivist och en av sin tid mest kända och inflytelserika politiska personligheterna under sin tid

.

Hon föddes den 27 juni 1868 in i en ortodox judisk familj. Familjen bodde just då i Konvo, dåvarande Ryssland, numera Litauen. Hennes uppväxt var hård med en tyrannisk fader och uppgiven likgiltig mor. Emma föddes rebellisk och det var något som hennes far försökte banka ur henne. 

Hennes äldre syster Helena fick axla rollen som mamma för Emma och hennes yngre bror under deras uppväxt. 


Emma älskade böcker och att studera och fick möjlighet att ha en privat lärarinna under sina första år. Men efter en misslyckad affär blev livet fattigare för familjen och Emma tvingades ta jobb i en fabrik. 


När Emma var 15 år gammal ville hennes far gifta bort henne, men Emma vägrade, hon ville studera och lära sig om livet. Hennes far slängde då hennes franska grammatiska böcker in i elden, och röt till "allt som en judisk kvinna bör veta är hur man skär nudlar fint, gör file, och ger mannen många barn!". 


Emma ville följa med sin syster Helena som skulle åka båt över till Amerika, men fadern vägrade. Det var först när hon och fadern var ute och gick över en bro som hon klättrade upp på räcket och hotade med hoppa ner i ån Neva  om hon inte fick lov att följa med sin syster till Amerika.


Fadern gav med sig och lät henne åka. Efter ett par veckors båtfärd kom de i land på Ellis Island, New York.

De båda systrarna flyttar in hos sin äldre syster Lena som redan bodde utanför New York i Rochester sedan några år tidigare. Emma blir snabbt tvungen att ta jobb i en fabrik för att försörja sig själv. I fabriken träffar hon en jämnårig ung man, de börjar umgås och efter ett par månader, förlovar de sig och sedan gifter de sig. Det var nog mest på grund av socialt tryck som Emma gifte sig, eftersom det ansågs syndigt och lösaktigt att umgås om man inte var gifta. 


Dessvärre visar det sig att relationen inte var något bra, varken känslo- eller sexlivet.  Emma gör något så ovanligt som att ta ut skilsmässa, men ingen i hennes familj förutom Helena stöttade henne i det här.


Efter att mannen hotat med att ta sitt liv med gift om Emma inte tar honom tillbaka  gör hon det och det ger det ett nytt försök. Men det går inte den här gången heller.