Mary (Maria) Isaak (1861-1931) (1)

Var en tysk-ukrainsk kvinna som emigrerade till USA och var aktiv i anarkiströrelsen där. Tillsammans med sin make Abe (Abraham) Isaak publicerade paret tidningen The Firebrand, senare Free Society. Familjen Isaak var under flera decennier den amerikanska anarkiströrelsens nav och största drivkrafter.

Mary (födelsenamn Maria Dyck) föddes den 5 april 1861 i Rosenhalt, en Mennonit-koloni nära Ekaterinoslav, Ukraina (2) där hennes far var en religös ledare i byn. 1879 gifte sig Mary med Abe Isaak (1856-1937) som kom från samma koloni. Efter att deras första son Pete föddes sex månader efter äktenskapet hotade Marys far att utesluta henne och familjen ifrån kolonin eftersom paret syndat och haft sex före äktenskapet. Fadern ändrade sig efter att Abe hotade honom med att de aldrig skulle komma tillbaka eller hälsa på om de blev uteslutna från kolonin.


Men Mary lämnade kolonin med sin familj kort där efter i alla fall. Abe hade fått arbete i en bokhandel och hade börjat läsa revolutionära böcker (säkert också Mary). Abe blev en nihilist och var under en period tvungen att fly undan Tsarens polis. Abe flydde till Rio De Janeiro och Mary flyttade tillbaka till kolonin med sina tre barn, Pete (1880), Abe Jr (1883) och Mary (1885). Abe ville att Mary och barnen skulle resa till honom i Rio De Janeiro. Men Marys far som gått med på betala resan, hade gjort så med kravet på att de skulle flytta till USA istället och den här gången gav han sig inte. 1889 förenades Mary och Abe istället i Oregon, Portland. Där gick de först med i The Socialist Party, men gick snabbt över till anarkism.


Marys första tid i USA var hård. Mary och Abe var tvungna att lämna bort sina barn för att kunna arbeta och överleva. Barnen hamnade hos en rysk bonde som bodde i skogen utanför Portland. Hos bonden räckte maten knappt till och barnen hade det svårt. 1895 hade Mary och Abe sparat ihop tillräckligt med pengar och lärt sig engelska tillräckligt bra för att starta tidningen The Firebrand (1895-1897) för att sprida anarkismens idéer.


För att finansiera tidningen tog Mary hem tvätt och tvättade åt andra. Senare köpte Mary och Abe en liten gammal gård utanför Portland där de publicerade tidningen. De hade en ko och odlade sin egen mat och var självförsörjande. De levde på väldigt lite och alla pengar de fick gick till tidningen The Firebrand. Tidningen redigerade de tillsammans med Henry Addis och A.J. Pope fram till 1897. Det året blev alla involverade i The Firebrand förutom Mary arresterade. Tidningen hade publicerat och postat ut en ”oanständig” dikt, Walt Whitmans ”A woman waits for me”.


Efter Abe släppts ifrån fängelse mot borgen samma år flyttade Mary med familjen till San Fransisco där de återupptog tidningen under ett nytt namn, Free Society, eftersom The Firebrand blivit bannlyst. De bodde i San Fransisco i tre år innan de flyttade vidare till Chicago. I Chicago arbetade Mary under en period som sekreterare åt en socialistisk advokat, Clarence Darrwen. Marys hem blev snart ett nav för anarkiströrelsen både lokalt, nationellt och internationellt. De kända anarkisterna Emma Goldman och Voltairine De Cleyre bodde periodvis hos paret när de var ute på sina talar-turnéer. Mary blev nära vän med båda två och reste 1900 tillsammans med Emma Goldman till Europa. Under resan passade Mary på att hälsa på sin familj i Ryssland.

Året därpå, 1901, kom Peter Kropotkin till Chicago (3). Mary och hennes familj var de första som mötte upp honom och umgicks en stund innan en folkmassa av anhängare och beundrare mötte upp honom.

Den 6 september samma år sköt Leon Czolgosz president William McKinley som senare dog av sina skador. Leon var en självutnämnd anarkist och hade några dagar innan dådet sökt upp Abe Isaak. Abe hade känt på sig att något inte stod rätt till och avisade honom. 


Senare publicerade Free Society en notis där dom varnade för Leon och misstänkte att han var polisspion eftersom han bara ville prata om våld och våldsattentat (5).

Efter dådet var Marys familj ett självklart mål för myndigheterna och hela familjen arresterades strax efter attentatet.


Inte långt tidigare hade familjen, främst ena sonen Abe Jr, brevväxlat med en grupp anarkister som konspirerade att frita anarkisten Alexander Berkman ifrån sin 22 åriga långa fängelsedom (6). Abe Jr hade dessutom sparat alla brev från gruppen på sitt rum. När polisen stormade in i Marys hem sprang Mary upp till sonens rum för att hämta breven och gömde dem under sin kjol och gick sedan ner till källaren. När polisen försökte stoppa henne, tog hennes dotter Mary tag i polisen och började snabbt prata med honom och uppehålla honom för att Mary (den äldre) skulle hinna gömma undan breven i några gamla möbler. Polisen förstod att något inte stod rätt till gick efter och rotade runt i källaren men hittade inte breven.

Alexander Berkman 

Hela familjen greps och togs till fängelset. Mary och hennes dotter släpptes efter ett dygn medan männen i familjen hölls kvar till slutet av september. Händelsen var väldigt traumatisk för Mary. Efteråt blev Mary mer ängslig än hon tidigare varit och kände sig otrygg när hon var ensam och började alltid låsa omkring sig.


Efter incidenten flyttade Mary och familjen till ett hus i Bronx, New York och fortsatte arbetet med The Firebrand fram till 1904. Familjen fick det svårt ekonomiskt i New York och sålde de huset åt en annan kamrat och flyttade till Kalifornien för att starta en anarkistiskt koloni, Aurora 1909.


Kolonin höll ut ett par år innan projektet las ner. Många var helt oerfarna med jordbruksarbetet som krävdes och var inte så intresserade av att lära sig det heller. Istället delades marken upp och man drog lott om vilken del man fick sedan skötte var och en sig själv.

Mary bodde kvar där fram till sin död 17 april,1934, Abe gick bort tre år senare den 10 december 1937. Både Mary och Abe förblev anarkister livet ut men de var inte lika aktiva under sina äldre dar.

Källor/Fotnoter:

1. Anarchist Voices an Oral history of Anarchism in America (Paul Avrich, 1995, Freedom Press, 2005 edition, s. 23-25)


2. Mennoniterna åtnjöt autonomi och levde ett religiöst liv. Deras tolkning av kristendom var emot civillagar så de levde utan lagar och polisväsen. De var nästan 100,000 till antalet levde ett mer eller mindre antiauktoritärt. I kolonin fanns inga tiggare, luffare eller tjuvar, och det hade aldrig begåtts ett mord i kolonin. Trots att kolonin tillverkade alkohol och alla hade tillgång till alkoholen ska det heller inte ha funnits alkoholmissbruk i kolonin. 


Det här lär ha bidragit till att Abe och Mary omfamnade anarkismen i sina vuxna liv. 


Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Isaak


3. Peter Kropotkin (Pjotr Krapotkin) räknas som en av den anarkistiska kommunismen främsta teoretiker.


4. Leon Czolgosz utgav sig för att vara en anarkist. Han hade förutom att kontakta Abe Isaak även sökt sig till Emma Goldmans föreläsningar och andra öppna anarkistiska arrangemang. I sitt polisförhör berättade han hur Emma Goldmans tal hade tänt en eld inom honom. Det gjorde att myndigheterna äntligen fick möjlighet att sätta dit Emma Goldman som de också arresterade och försökte få inblandad i dådet för att göra sig av med henne. Lyckligtvis misslyckades deras plan. Czolgosz tillhörde aldrig någon anarkistgrupp och har alltid skapat debatt huruvida han verkligen var en anarkist eller inte både inom och utanför anarkiströrelsen.


5. Notisen drog på sig stark kritik ifrån Emma Goldman som tyckte misstänksamheten var orättvis och sekteristiskt. Living My Life (Emma Goldman, vol 1, 1931, Dover, 1970) sidan 291 .


6. Alexander Berkman (1870-1936) var en rysk-judisk immigrant och anarkist. Han dömdes till 22 års fängelse 1892 efter att försökt skjuta fabriksförmannen Henry Clay Frick efter att han vägrat tillmötesgå sina arbetares strejk-krav och istället skickat polismilitär på dem som sköt ner dem. Straffet var längre än vad som kunde förväntas då Frick överlevde attentatet. Berkmans straff förkortades sedan till 14 år. Berkman var en central figur inom amerikanska anarkiströrelsen och nära associerad med Emma Goldman, hans livskamrat och under en period var det även ett par.