Anarkismens Kvinnor: 

Marie Louise Berneri 

(1918-1946)

Marie Louise (Maria Luisa) Berneri, var en italiensk anarkist som tillhörde de mer prominenta figurerna i den internationella anarkiströrelsen. Under sitt allt för korta liv publicerade Marie Louise ett par viktiga anarkistiska tidningar tillsammans med sina kamrater.


Marie Louise föddes 1918 i Arezzo, Italien och var den äldsta dottern till anarkisterna Giovanna och Camilo Berneri. Hennes far Camilo var populär och ibland kontroversiell i den Italienska anarkiströrelsen. 1926 tvingades hennes familj i exil på grund av att fadern var aktiv i motståndsrörelsen som kämpade mot fascisten Mussolini.

Familjen flydde till Frankrike och bosatte sig i Paris, så småningom skulle Maria Luisa ändra sitt namn till franska Marie Louise istället. I mitten av 30-talet började Marie Louise studera psykologi i Sorbonne. Marie Louise blev snart aktiv inom anarkiströrelsen och publicerade tillsammans med en kamrat Luis Mercier Vega, en kortlivad anarkistiskt tidning, Revision. När den anarkistiska revolutionen i Spanien bröt ut 1936-1939, besökte Marie Louise Barcelona vid två tillfällen. Camilo Berneri, hennes far, flyttade dit likt många andra anarkister runt om i världen för att kämpa mot fascisterna i Spanien och försvara revolutionen men också delta i uppbyggandet av den anarkistiska kommunismen.


I samband med vad som kallas Maj-dagarna 1937 sköts hennes pappa av Stalinisterna. Efter detta flyttade Marie Louise till London och var aktiv i publiceringen och produktionen av anarkisttidingarna Freedom och Spain and the World, som rapporterade och kommenterade utvecklingen i det revolutionära Spanien, projektet ändrade sedan namn till Revolt och ville fungera som en slags formell länk för anarkiströrelsen. Som om det inte var nog, Marie Louise var också del av gruppen som startade tidningen War Commentary i november 1939. Eftersom Marie Louise redan talade italienska, franska och spanska lärde hon sig engelska fort och blev ansvarig för att skriva om internationella affärer. Hon var även duktig på att sälja tidningar, organisera möten och var en bra talare.

Marie Louise Berneri säljer tidningen War Commentary tillsammans med kamraten Lilian Wolfe, 1945

Efter att Franco krossade revolutionen i Spanien 1939 flydde många spanska kamrater till London och Marie Louise var väldigt aktiv med att organisera hjälp för kamraterna. En av dem Manuel Solgado, skrev senare:

”Vi var moraliskt och fysiskt förstörda. Inom ett par dagar kom en kamrat för att ta oss till Freedom Press lokaler, och det var där jag såg Marie Louise, som mottog oss med ohämmad glädje. Från allra första början fanns hon där för oss och flyttade himmel och jord så att de av oss som fortfarande bodde på Frälsnings Arméns härbärge kunde lämna det stället. Hela hennes intresse var centrerat på våra förklaringar i detalj om vår kamps upp och nergångar. Det var en episod som hon inte ställde några frågor om, och som alla vi, utan att ha kommit överens om bland oss själva, höll tyst om. Jag talar om incidenten i maj 1937, vilka var provocerade av kommunister och under vilken Moskvas lakejer lönnmördade hennes far, den käre kamraten Camilo Berneri. Vi visste hur smärtsamt det vore för henne att prata om den här perioden och vi undvek det alltid, och hon uppskattade vår tystnad.”


I april 1945 greps Marie Louise tillsammans med tre andra av War Commentary redaktörerna. De anklagades för att uppmana till illojalitet emot landet. Marie Louise släpptes på grund av bevisningen emot henne inte räckte till. 

Camilo Berneri 1897-1937, Marie-Louise far. Anarkist och starkt kritiskt till Bolsjevismen och Stalinismen vilket han mördades för av Stalinisterna under Majdagarna i Barcelona 1936.

De andra tre dömdes till fängelse och Marie fortsatte publiceringen av tidningen på egen hand fram till sin död 1949 då hon dog av en infektions sjukdom.


Marie Louise Berneri blev under sin tid inom anarkiströrelsen väldigt omtyckt och prominent, inte minst på grund av sin familjebakgrund. Hon har alltid blivit beskriven som väldigt ödmjukt gentemot detta och missbrukade inte sin popularitet. Efter sin död publicerades flera av hennes artiklar postumt av Freedom Press.


KÄLLA:

Den här texten är mer eller mindre en omskrivning av den här texten från Libcom.org.

Vi kommer att uppdatera med fler fotnoter allteftersom den här sidan byggs på.